Amecet

Amecet is een opvanghuis en zorgt met name voor 3 groepen kinderen.

HIV/AIDS

Kinderen die hun ouders hebben verloren aan HIV/AIDS zijn vaak zelf ook ziek. Soms komt dit doordat ze slecht verzorgd en ondervoed zijn. Maar soms zijn de kinderen zelf ook HIV+. De kinderen komen voor een paar maanden naar Amecet. Hier krijgen ze medische hulp en worden ze goed gevoed zodat ze weer op kracht komen en gezond worden. Als ze HIV+ zijn krijgen ze ARV medicatie (AIDS Remmende Medicijnen). Veel kinderen zijn emotionele beschadigd en hebben liefde nodig. Na een aantal maanden worden de kinderen teruggeplaatst bij hun familie met behulp van onze social workers. Zij blijven de families bezoeken om ze te bemoedigen en te zorgen dat ze medicatie en voeding blijven krijgen.

 

Pasgeboren baby's

De tweede groep zijn pasgeboren baby's waarvan de moeder is overleden bij de bevalling. Zij zijn heel kwetsbaar zonder hun moeder in de dorpen, dus zij komen bij Amecet als ze een paar dagen of soms een paar uur oud zijn. Hier worden ze gevoed en krijgen ze medicatie. Deze kinderen blijven meestal 2 tot 3 maanden. Zo heeft de familie de tijd om het verlies van de moeder te verwerken en kunnen ze regelingen treffen voor de terugkeer van de baby.

 

Verwaarloosde kinderen

De derde groep zijn kinderen die door de politie of kinderbescherming worden gebracht. De kinderen hebben een veilige plek nodig omdat ze mishandeld, achtergelaten of verdwaald zijn. Zij worden hier opgevangen en krijgen de juiste zorg. De politie, kinderbescherming en social workers van Amecet werken samen om op zoek te gaan naar de familie van het kind. Als de familie onvindbaar is, dan wordt er gezocht naar een familie die het kind een veilig thuis kan bieden.

Het is altijd een feest, wanneer kinderen weer terug kunnen gaan naar hun familie. We brengen ze thuis met een klein pakket van kleren, suiker, zeep, en een klamboe. Of ze worden opgehaald door de ouders of verzorgers. 

Helaas gaan niet alle kinderen naar huis. We krijgen ook erg zieke kinderen, of te vroeg geboren baby's. Gelukkig hebben we heel goede contact met de artsen en geven hen alle zorg die mogelijk is. We hebben een eenvoudige couveuse en een zuurstofapparaat, maar zelfs dan is het kindje soms te ziek en overlijdt het. Voor deze kinderen zijn we het voorportaal naar de Hemel. Het kost ons tranen! We laten een kistje maken en brengen het kindje terug naar de familie, zodat zij het kindje kunnen begraven.

In de huiskamer van Amecet hebben wij onze "Wall of Fame". Daar hangt een foto van elk kind dat in Amecet heeft gewoond. De kinderen die zijn overleden krijgen een ster. 

Kinderen in opvanghuis Amecet. Sommige zijn overleden

Els van Teijlingen

In 1999 is Els begonnen met het opzetten van Amecet. Tijdens een project waar mensen uit het Soroti district werden voorgelicht en getest op AIDS zat er een meisje alleen in de zon. Els informeerde bij wie het kindje hoorde. Haar ouders waren overleden, dus haar oom werd erbij gehaald en zei ongeïnteresseerd "oh, dat dooie ding daar.. daar ga ik geen tijd en eten aan verspillen." Els stond perplex dat er zo over een kind, een stukje van Gods schepping gesproken werd.

Sarah werd onderzocht en ze bleek AIDS en hartproblemen te hebben. Door deze ontmoeting is Els gaan bidden, dromen en werken om een huis van de grond te krijgen waar kinderen zoals Sarah een thuis zouden krijgen. Dit zou een schuilplaats worden waar kinderen, verworpen en afgewezen door familie, weer kind kunnen zijn. In 2001 was het opvanghuis klaar en was Sarah het eerste kindje in Amecet. Sarah is later geadopteerd door Els. Samen met Mary, Helen en Cathy (ook geadopteerd) vormen zij nu een gezin. Els blijft werken aan de opvang en verzorging van verworpen kinderen in Soroti.

vlnr: Sarah, Cathy, Els, Helen, Mary

Team

Ons team bestaat uit 30 mannen en vrouwen die dagelijks bezig zijn met de verzorging en begeleiding van de kinderen. Dit zijn maatschappelijk werkers, verpleegkundige, verzorgende en ondersteunend personeel voor de keuken, de tuin, de huishouding en de was. 

 

Leiderschapsteam

Jeugd met een Opdracht 

Amecet is een project van Jeugd met een opdracht (Youth with a Mission). YWAM is een Christelijke, interkerkelijke, non governmental organization. Zij hebben veel projecten over de hele wereld. In Soroti heeft YWAM verschillende projecten: er is een kleuterschool en een basisschool. Daarnaast is er een Discipelschap Training School (DTS) en gaan YWAM stafleden elke week naar de mannen- en  vrouwengevangenis. Er is ook een team dat elke week naar Soroti ziekenhuis gaat en patiënten bezoekt om ze te bemoedigen.