Vrijwilligers

Hier lees je de verhalen van vrijwilligers die bij Amecet in Soroti hebben gewerkt.

 

Lisanne uit Nederland

Ik ben Lisanne en in 2016 heb ik 5 maanden in Oeganda gewoond. Deze geweldige kans kreeg ik, omdat ik naar het buitenland mocht voor de minor-stage van de opleiding Pedagogiek. Vijf maanden lang heb ik op het terrein van Amecet gewoond en, samen met de Oegandese staff en Nederlandse vrijwilligers, voor de kinderen gezorgd die op dat moment in Amecet verbleven.

We werkten 6 dagen per week. Het werk bestond vooral uit de verzorging van de baby’s en kinderen: wassen, de fles geven, eten geven, maar ook met de kinderen spelen, aandacht geven en soms helpen met het huiswerk. Naast dit werk ben ik ook een aantal keer mee geweest naar de vrouwenafdeling van de gevangenis. Els en de maatschappelijk werker delen voedsel en zeep uit aan de vrouwen, die daar met hun jonge kinderen zitten.
Ook heb ik meerdere keren op de kleuterschool mogen kijken en ervaren hoe het lesgeven er daaraan toe gaat!

Als de baby’s en kinderen familie hebben waar ze naar terug kunnen gaan, worden ze daar, na een tijdje in Amecet, naartoe gebracht. Ik mocht dit twee keer meemaken. Het is zo bijzonder om te zien hoe de mensen op het platteland leven, op plekken waar normaal gesproken nooit auto’s komen! De dankbaarheid en de gastvrijheid van de mensen zal ik nooit vergeten!

Ik heb in die tijd veel steun gehad aan Els, de Nederlandse vrijwilligers en de Oegandese staf. Mocht je meer willen weten, mail mij gerust! lisanne_goudappel@hotmail.com

Lees meer »

Anjo uit Nederland

Mijn naam is Anjo van den Brink en op moment van schrijven ben ik 27 jaar. Begin 2017 ben ik 11 weken in Amecet geweest. Al vanaf mijn kinderjaren had ik het verlangen om wat in Afrika te mogen betekenen. Via via ben ik bij het werk van Amecet terecht gekomen. Een plek waar ik mijn liefde, tijd en energie in baby’s, peuters, kleuters en opgroeiende kinderen kon steken. Als persoon, maar ook als verpleegkundige. Ik werkte destijds al een aantal jaar in de ouderenzorg en had geen ervaring met baby’s. Maar dat maakte niet uit, de basiskennis die je in je opleiding en werkervaring opdoet is veel waard! Ik deed vooral alles wat de vaste verzorgsters van de kinderen ook doen zoals luiers verschonen, flessen geven, helpen met eten, spelen en knuffelen. Maar heb als verpleegkundige ook geholpen met het toedienen van voeding via de sonde, sondes inbrengen, (IV) medicatie uitzetten en toedienen enz. Ik vond het eerst best spannend omdat ik als verpleegkundige daarin geen ervaring had, maar gelukkig was er altijd iemand op terug te vallen. De vaste verpleegkundige, Els, de kliniek naast de deur en anders de app naar Nederland. Ik hoop absoluut een keer terug te kunnen, vooral nu ik de opleiding tot neonatologie verpleegkundige volg en dus een bak aan kennis en ervaring over baby’s mee kan nemen. Als je meer wilt weten over mijn ervaring mag je mij altijd mailen ( Anjovandebrink@solcon.nl). Ik vond het heel fijn om vooraf contact te hebben met wat mensen die al eerder in Amecet waren om goede verwachtingen te hebben en vooral ook praktische dingen te kunnen vragen😊.

Lees meer »

Madelyn from America (New York)

During my last year of high school in America, I felt the Lord tugging at my heart to take some time out of my fast paced, western life after school was over, and care for some of His neediest children in a world far less privileged than the one I had grown up in. When I found Amecet online, I knew that was where He was calling me to be.

From the four months I spent at Amecet I gained a love for the people of Uganda and their beautiful culture, an appreciation for the people across the world that answer God’s call in their life no matter how difficult it may be, and a stronger relationship with Jesus. All of the aunties and uncles were so kind and welcoming, and I truly fell in love with all of the children at Amecet. Their stories, as painful as they were, allowed me to see how deep the grace of God really does go. It is an experience I will always treasure, and it is a place I will always hold very dear to my heart. 

Madelyn Ottman  (madelynflorence@gmail.com)

 

Lees meer »

Mirjam uit Nederland

In 2011/2012 heb ik voor 4,5 maand mijn minor-stage mogen doen bij Amecet. Als bijna afgestudeerd muziektherapeut wilde ik graag in Afrika ervaring opdoen. Ik kreeg daarin best wel vrijheid bij Amecet. Zo mocht ik op de primary en secondary school van Youth With A Mission ‘les’ geven. Ik zong dan liedjes met de kinderen of speelde met muziekinstrumenten, maar deed ook spelletjes en knutsel activiteiten. Ik mocht hen liedjes aanleren, maar heb zelf ook veel liedjes op deze twee scholen geleerd.

Bij Amecet hebben we wel met de muziekinstrumenten muziek met elkaar gemaakt. Liedjes worden er al veel gezongen met de kinderen, zeker na het avondeten. Daar genoot ik erg van. Maar muziektherapie opzetten lukte mij niet goed. Kinderen zijn maar kort in Amecet en als je ziet dat de primaire zorg van liefde en eten geven noodzakelijker is, kwam de muziektherapie daardoor op een laag pitje. Wellicht dat ik met een mede student samen meer op muziektherapie vlak had kunnen opzetten, maar het in mijn eentje naar deze nieuwe plek gaan, heeft mij vooral persoonlijk veel positieve ervaringen gegeven en geleerd. Zeker omdat het een paar maanden was wordt je extra gestimuleerd om in een geheel andere cultuur tijdelijk te leven, te zien wat de positieve en negatieve verschillen zijn met Nederland, maar ook te leren wie ik zelf was zonder bekenden om mij heen. Ik kijk heel goed op deze periode terug, veel mooie leerzame dingen meegemaakt en nog steeds enkele vrienden in onder andere Nederland aan overgehouden. Oeganda en de kinderen van die tijd in Amecet zullen altijd een plek in mijn hart houden.

 Muzikale groet,

Mirjam Groot Jebbink-Loedeman

 annemirjamloedeman@gmail.com

Lees meer »

Emma uit Nederland

Ik ben Emma en ik zal wat vertellen over mijn tijd bij Amecet. Ik ben daar twee keer geweest: de eerste keer voor een half jaar (oktober 2015 – april 2016) en de tweede keer voor ongeveer drie weken (maart 2017). Bij Amecet heb ik een mooie en bijzondere tijd gehad. Ik werkte zes dagen per week en zorgde dan samen met de Ugandese staff voor de kinderen: de baby’s in bad doen en de fles geven, met de peuters en oudere kinderen spelen en hen verzorgen en meedraaien in het huishouden. Ik sliep in het staffhouse op het terrein van Amecet en kreeg elke dag drie maaltijden. Voor mij was het zorgen voor de kinderen, het samenwerken met de Ugandese staff en leven in zo’n andere cultuur dan ik gewend was, een ervaring die ik niet had willen missen! Het is niet voor niets dat ik na elf maanden weer terug ben gegaan ? Ik heb genoten van mijn tijd bij Amecet en heb gezien wat voor waardevol werk ze daar doen voor de kinderen! Als je er ook over denkt om vrijwilligerswerk bij Amecet te gaan doen en je wilt meer van mijn ervaringen weten, mag je me altijd een mailtje sturen: emmavdwekken@hotmail.com

Lees meer »