De vlag van Uganda,Oeganda

Oeganda

Oeganda ligt in Oost Afrika midden op de evenaar. Het land wordt omringd door Kenia, Tanzania, Rwanda, Congo en Zuid-Sudan en grenst aan het grootste meer van Afrika: Lake Victoria. Vroeger behoorde Oeganda tot één van de Britse Kolonies, waardoor een groot gedeelte van de bevolking Engels spreekt. Vanaf 9 oktober 1962 is het land onafhankelijk.

Hoofdstad: Kampala
President: Yoweri Kaguta Museveni.

Geschiedenis
De geschiedenis van Oeganda is heftig. Nadat het land is opgedeeld door de Britten ontstonden er verschillende politieke systemen en culturen. Hierdoor kwam er na de onafhankelijkheid in 1962 niet makkelijk 1 systeem van de grond. Het dictatoriale regime van Idi Amin zorgde voor de meest roerige periode. Hij is verantwoordelijk geweest voor vele doden in de guerrillaoorlog. Zijn opvolger Milton Obote bracht weinig verandering, ook onder zijn bewind zijn er veel slachtoffers gevallen. Sinds 1986 is de rust en vrede teruggekeerd dankzij het staatshoofd Yoweri Museveni.

 

Vandaag
Oeganda is een van de veiligste landen van Afrika. De mensen zijn erg vriendelijk en groeten elkaar door te zwaaien of je de hand te schudden. Dit is wel het slapste handje wat je in je leven zult krijgen. Iedereen is bereid elkaar te helpen en ook als je toerist bent kun je de lokale bevolking om hulp vragen. Het draait in Oeganda om het leven, niet om zaken. Wel is het belangrijk dat je elkaar groet en vraagt hoe het gaat en je niet zomaar je vraag afvuurt. Je loopt kans om geen reactie te krijgen.

 

Natuur
De diversiteit aan landschap en wildleven is enorm. In het oosten en westen vind je gebergtes, in het zuiden ligt het Victoriameer en verspreid door het land zijn er vele vlaktes te vinden. Afhankelijk van het seizoen kun je de kleuren en het groen bewonderen. De regen valt meestal in april en mei waardoor de natuur uitloopt. In de nationale parken kun je op safari om het Afrikaanse wild te bewonderen. Leeuwen, giraffen, olifanten, nijlpaarden en buffels zijn een aantal dieren die je hier kunt zien. Ook is Oeganda de laatste plek waar je gorilla's in het wild kunt zien.